Humorens magi – En vej til bedre resultater og velvære på golfbanen

Det lyder måske usædvanligt, men det er en kendsgerning: At grine kan faktisk forbedre dine resultater, og ikke kun det – det er også gavnligt for dit helbred både mentalt og fysisk.

Når du udløser et godt grin, involverer det en bred vifte af ansigtsmuskler samt muskler i maven og resten af kroppen. I hjernen frigiver du endorfiner, der fungerer som kroppens eget morfin. Derudover udløses signalstoffer som serotonin og dopamin, kendt som kroppens lykkehormoner.

Det er en fantastisk oplevelse at grine.

Et godt grin fungerer også som en slags kortslutning for dårligt humør eller negative oplevelser. I det øjeblik du griner, bliver du glad, og dine tanker drejer sig væk fra tidligere problemer eller fra den distraherende person, der lige har delt en mindre venlig bemærkning. Forestil dig noget sjovt og lad latteren bryde frem.

Når du anvender din humor på den rette måde, kan det hjælpe dig med at ændre perspektivet på en udfordrende situation. Ved simpelthen at betragte situationen med et glimt i øjet ser den pludselig helt anderledes ud, og det bliver en sjov og positiv oplevelse, der hæver dit humør.

Der findes adskillige afstresningsteknikker, herunder:

  • Problemfokuseret: Identificer og løs roden af det problem, der forårsager stress.
  • Meningsfokuseret: Forstå meningen bag det, der forårsager stress.
  • Støtte: Søg støtte fra venner, læger og familie for at afhjælpe stress.
  • Følelsesfokuseret: Find en følelse, der kan fordrive stress, såsom latter.
  • Alkohol: Drik ikke stressen væk, men søg mere sunde løsninger.

Vælg den løsning, der passer bedst til dig. For mit vedkommende vælger jeg latteren. Selvom der måske kan findes andre løsninger efter golfspillet, analyserer jeg ikke på banen. Det kræver for meget energi i modsætning til at bruge min intuition.

Du kan læse mere om dette perspektiv på intuition kontra analyse på Mental Strategies, hvor der er et kort afsnit om professor Daniel Kahnemans analyse og konklusion i afsnit 10.1. Brug din hjerne på den bedst mulige måde.

Hvorfor griner vi ikke mere, når vi spiller golf? Det er, fordi vi glemmer at grine. Vi ser det som et alvorligt spil, hvor fuld koncentration er påkrævet. Men det tager kun 2,5 minutter at slå bolden 5 gange på et par 4-hul, ud af de 10 minutter, det tager at spille hullet. Resten af tiden behøver du ikke at bekymre dig om golf; du skal bare have det sjovt. Slap af og grin. Det er trods alt bedre end det modsatte.