8. Between-Shots rutine

Hvor vil du gerne have, at dine tanker er, når du er mellem dine slag på banen? Og hvad er det bedste sted for tankerne at være mellem dine slag? Du ønsker ikke at blive distraheret, og du ønsker ikke at bruge al din mentale energi på at være fokuseret. Samtidig vil du gerne være afslappet. Spørgsmålet er så: Hvordan undgår du distraktioner og forbliver afslappet?

Monkey brain eller abesindet, som buddhisterne kalder det, er et udtryk, der refererer til vores hjerne, når den er ukontrollerbar, urolig, rastløs eller forvirret. Du kan finde flere detaljer i kapitlet: “50000 – 80000 distraherende tanker om dagen. Monkey brain.”

Monkey brain kan være en situation, hvor du er splittet mellem beslutninger, og din hjerne diskuterer, hvilken beslutning du skal træffe. Monkey brain kan også være, når din hjerne får alle mulige forskellige tanker, indtryk, frustrationer osv. Nogle mennesker har monkey brain om natten, hvilket forstyrrer deres søvn.

I golf kan vi bruge masser af energi på at tænke på golfteknik. Skal vi bruge den ene eller den anden teknik? Det fungerer ligesom monkey brain, og det dræner vores mentale energi.

Professor, ph.d. og nobelpristager Daniel Kahneman skriver i sin bestseller Thinking Fast and Slow, at vores hjerne bruger meget lidt energi, når vi bruger vores intuition. Men vores hjerne bruger meget energi, når vi analyserer. På golfbanen vil vi gerne sikre os, at vi har mental energi til alle 18 huller. Derfor ønsker vi ikke at bruge vores hjerne til analyse, medmindre vores golf har brug for det. Vi har begrænset energi, og vi ønsker at bruge den på den bedst mulige måde.

Hvor mange gange har du set en golfspiller gøre det godt på de første ni huller og dårligt på de sidste ni? Det kan der være mange grunde til, men det er meget sandsynligt, at en sådan præstation skyldes, at man bruger for meget mental energi på de første ni og ikke har nok til de sidste ni.

Monkey brain er den ubrugelige analyse, der bruger alt for meget mental energi. Hvordan slipper vi af med den?

Buddhister bruger meditation, og andre bruger mindfulness til at undgå monkey brain. Du kan bruge en hvilken som helst teknik, der fjerner distraktioner og får dig til at føle dig afslappet. Her er et par ideer til inspiration.

8.1. Tal med dine medspillere

Når du tager en snak på fairway med dine golfkammerater, skal du sørge for at have det sjovt. Samtalen skal være afslappet, og du skal ikke bruge mental energi, når du taler. En diskussion kan hurtigt ændre sig til en frem-og-tilbage udveksling af argumenter, der er for eller imod et bestemt emne. Denne forskel mellem en diskussion, som i virkeligheden er en analyse, og en løs snak, som er intuitiv, er vigtig, fordi det også er forskellen mellem at bruge mental energi til analyse og ikke at bruge mental energi til intuition. Alt i alt skal du blive i den intuitive, afslappede snak, som vil sikre, at du forbliver afslappet og uden distraktioner. Alternativet er, at du engagerer dig i en tung samtale, der vil dræne din mentale energi. Gem din mentale energi til dit spil på bag 9.

8.2. Gå ind i dine mental osteklokke

Nogle golfspillere går ind i en mental boble, når de spiller konkurrence. Det er ikke socialt, men det kan være meget givende for dit spil. Det kan være en god idé at fortælle det til dine medspillere, før du slår ud. På den måde ved alle, hvad der foregår, og at du nu går ind i din boble.

Når du er i osteklokke, kontrollerer du dine tanker, og du kan sørge for, at du er afslappet og uden distraktioner. Samtidig er du nu overladt til dine egne tanker, og det er endnu vigtigere, at du sørger for, at dit sind arbejder på en afslappet måde og samtidig har et godt forsvar mod distraktioner.

Øvelse 4: Full body scan

Helkropsscanningen kan ikke bruges på golfbanen, men det er en god øvelse, hvor du kan træne dine mentale færdigheder til golf, når du ikke spiller golf.

 • Indtag en kropsstilling, hvor din ryg er lige. Det kan være i sengen, på gulvet, i en stol, på golfbanen eller måske et helt andet sted. Sørg for, at din ryg er ret. På den måde har dine lunger fuld kapacitet, og du kan trække vejret frit.
 • Kryds ikke arme eller ben. Indtag en symmetrisk kropsstilling. Læn dig ikke til siden.
 • Begynd at trække vejret som i øvelse 1: Pust ud, og sørg for at puste så meget ud som muligt uden at overdrive. Fyld derefter dine lunger lige under navlen. Det vil sige cirka to fingre under navlen. Fyld derefter lungerne fra under navlen og op, ligesom en bølge, der går fra under navlen og op til brystet, men ikke længere. Og igen trækker du vejret langsomt og afslappet. Mærk en vægt på dine skuldre som en vens hånd, der forsigtigt skubber ned på dine skuldre, når du ånder ud. Mærk, hvordan din vægt bliver tungere mod overfladen nedenunder. Det vil sige stolen, sengen, jorden eller enhver anden overflade, der kan være under dig.
 • Nu trækker du vejret langsomt, roligt og afslappet på ovenstående måde.
 • Lav en hurtig scanning fra tå til top af hovedet og find områder, der er anspændte. Tag dem en efter en, og opløs spændingerne i de anspændte områder, når du ånder ud.
 • Når du er færdig, starter du den langsomme kropsscanning.
 • Fokuser på dine tæer, når du ånder ud. Du kan mærke en bestemt energi, en lille kildren, prikken eller noget andet. Når du ånder ud, skal du sørge for, at du føler dig tungere mod underlaget, og at du føler dig endnu mere afslappet.
 • På den måde bevæger du dig langsomt opad, og på et tidspunkt kommer du til din lægmuskel, hvor du gør det samme. Fokuser på musklen, når du ånder ud. Du kan måske mærke en vis energi, en lille kildren, prikken eller noget andet. Når du ånder ud, skal du sørge for at føle dig tungere mod underlaget, så du føler dig endnu mere afslappet.
 • Bevæg dig op ad benene, derefter til sædet og så til en muskel i ryggen, som er to fingre under navlen. Dette punkt (Quick Scan punkt 1) er vigtigt. Sørg for, at du føler dig 100% afslappet her, før du går videre.
 • Bevæg dig derefter op ad ryggen trin for trin og kom til det næste vigtige punkt, som er dine muskler lige under nakken. Sørg igen for at føle dig tung og afslappet, når du ånder ud og fokuserer på dette punkt (Quick Scan punkt 2).
 • Gå til dine skuldre. Det kan være en god idé at være meget detaljeret omkring dine skuldre.
 • Gå derefter til det punkt, hvor dine kraveben mødes, og lav øvelsen her. (Quick Scan punkt 3)
  Bevæg dig ned over forsiden, og lav åndedræts- og afspændingsøvelsen på hvert punkt efter eget valg.
 • To fingre under navlen er Quick Scan-punkt 4. Sørg for at få en dyb afspænding her, før du går videre.
 • Nu dine fingerspidser. Mærk en særlig fornemmelse i fingerspidserne, før du går videre til musklerne i hånd og arm.
 • Quick Scan-punkt 5 er dine underarme. Det er vigtigt for golfspillere.
 • Bevæg dig videre op til skuldrene, nakken, baghovedet, toppen af hovedet, kontrollen, hagen, omkring munden og næsen og så mellem øjnene.
 • Bliv her et stykke tid, og mærk afspændingen.
 • Dette var scanningen af hele kroppen. Det kan tage omkring 20 minutter eller længere, men skaler tid og detaljer op og ned efter dine egne behov og forbindelser, afhængigt af hvad du ønsker. Tidsmæssigt kan du lave en hurtig scanning som den nedenfor på et minut, og du kan lave ovenstående langsomme scanning på 40 minutter eller endnu længere. Juster det, som du vil.

Jeg har brugt kropsscanning siden 1978. Jeg var 16 år gammel, og min yogalærer startede hver session med en kropsscanning. Du kan finde meget om kropsscanning på Google. I dag har mange mindfulness-lærere guides til kropsscanning på deres hjemmeside. Kropsscanningen er rigtig god til at sove og til at falde til ro.

Her er et eksempel på en hjemmeside med en kropsscanning:

https://www.headspace.com/meditation/body-scan

Firmaet Headspace har også en god app, som guider dig gennem flere forskellige meditationsteknikker.

 Øvelse 5: Quick body scan med ekstra afslapning

Quick body scan er designet til golfbanen. Bøgerne “Zen Golf” og “Zen Putting” af Dr. Joseph Parent har en afslapningsøvelse, som ligger meget tæt på øvelsen nedenfor. Du kan måske finde mere inspiration på www.zengolf.com.

 • Indtag en kropsstilling, hvor din ryg er ret. Det kan være i sengen, på gulvet, i en stol, på golfbanen eller måske et helt andet sted. Sørg for, at din ryg er ret. På den måde har dine lunger fuld kapacitet, og du kan trække vejret frit.
 • Kryds ikke arme eller ben. Indtag en symmetrisk kropsstilling. Læn dig ikke til siden.
 • Begynd at trække vejret som i øvelse 1: Pust ud, og sørg for at puste så meget ud som muligt uden at overdrive. Fyld derefter dine lunger lige under navlen. Det vil sige cirka to fingre under navlen. Fyld derefter lungerne fra under navlen og op, ligesom en vinge, der går fra under navlen og op til brystet, men ikke længere. Og igen trækker du vejret langsomt og afslappet. Mærk en vægt på dine skuldre som en vens hånd, der forsigtigt skubber ned på dine skuldre, når du ånder ud. Mærk, hvordan din vægt bliver tungere mod overfladen nedenunder. Det vil sige stolen, sengen, jorden eller enhver anden overflade, der kan være under dig.
 • Nu trækker du vejret langsomt, roligt og afslappet på ovenstående måde.

Quick Body Scan:

Øvelse 4 ovenfor opstiller 5 Quick Scan-punkter, som du kan bruge her. Disse punkter er til inspiration, men brug dem i begyndelsen, og lav derefter din egen udvikling. Måske vil du kun bruge tre eller to punkter, eller måske finder du andre punkter, der fungerer bedre for dig.

Ideen er at opløse spændinger i musklerne. Lav vejrtrækningsøvelsen, føl dig tung, når du ånder ud, og mærk også spændingerne i Quick Scan-punkterne opløses, når du ånder ud. Forestil dig også, at spændingerne i Quick Scan-punkterne opløses og forsvinder, når du ånder ud. Træn med alle fem Quick Scan-punkter, og skær lidt ned, når du spiller golf. Nogle gange har man tid til alle fem Quick Scan-punkter, andre gange har man kun tid til et enkelt. Det afhænger af din situation. Tilpas dig undervejs. Her er de fem Quick Scan-punkter:

 1. Musklerne i ryggen to fingre under navlen. Modsat Quick Scan punkt 4.
 2. Muskler lige under halsen.
 3. Punktet, hvor dine kraveben mødes.
 4. Muskler to fingre under navlen.
 5. Muskler i underarmene.

 Øvelse 6: Greater Than Self, GTS

GTS er en sindstilstand, hvor du er afslappet og fokuseret, men på en måde løsrevet fra situationen, som en flue på væggen. Denne øvelse kommer fra Neuro Lingvistisk Programmering, NLP.

Grundlæggende vejrtrækning:

 • Indtag en kropsstilling, hvor din ryg er ret. Det kan være i sengen, på gulvet, i en stol, på golfbanen eller måske et helt andet sted. Sørg for, at din ryg er ret. På den måde har dine lunger fuld kapacitet, og du kan trække vejret frit.
 • Kryds ikke arme eller ben. Indtag en symmetrisk kropsstilling. Læn dig ikke til siden.
 • Begynd at trække vejret som i øvelse 1: Pust ud, og sørg for at puste så meget ud som muligt uden at overdrive. Fyld derefter dine lunger lige under navlen. Det vil sige cirka to fingre under navlen. Fyld derefter lungerne fra under navlen og op, ligesom en vinge, der går fra under navlen og op til brystet, men ikke længere. Og igen trækker du vejret langsomt og afslappet. Mærk en vægt på dine skuldre som en vens hånd, der forsigtigt skubber ned på dine skuldre, når du ånder ud. Mærk, hvordan din vægt bliver tungere mod overfladen nedenunder. Det vil sige stolen, sengen, jorden eller enhver anden overflade, der kan være under dig.
 • Nu trækker du vejret langsomt, roligt og afslappet på ovenstående måde.

GTS:

 • Nu er du i gang med den grundlæggende vejrtrækning.
 • Tænk på en situation, hvor du føler, at du er en del af noget, der er større end dig selv. Det kan være en oplevelse i naturen. Du ser måske på et smukt landskab eller en ørn, der svæver over sneklædte bjerge. Du hører måske stilheden eller mærker roen. Det kan også være en situation med din partner eller din familie, hvor du føler, at du er en del af noget, der er meget større end dig selv.
 • Bestem dig for, hvilken oplevelse du vil bruge.
 • Læg mærke til, hvilke detaljer du ser, når du udforsker billedet.
 • Noter, hvilke detaljer du hører, når du er dybt opmærksom på lydene.
 • Noter, hvilke detaljer du mærker fra jorden, fra din krop, fra dine følelser, fra lugte i luften som f.eks. ekstra ren luft. Det kan også være mange andre ting, du mærker.
 • Saml og husk mindst fem ankre.

Øvelse 7: General Relaxed State, GRS

En god golfoplevelse afhænger af din mentale tilstand, og nogle gange er du nødt til at slappe af for at få den rette spændingsbalance. Her kan du se, hvordan du kommer i en mental tilstand af afslapning.

Grundlæggende vejrtrækning:

 • Indtag en kropsstilling, hvor din ryg er ret. Det kan være i sengen, på gulvet, i en stol, på golfbanen eller måske et helt andet sted. Sørg for, at din ryg er ret. På den måde har dine lunger fuld kapacitet, og du kan trække vejret frit.
 • Kryds ikke arme eller ben. Indtag en symmetrisk kropsstilling. Læn dig ikke til siden.
 • Begynd at trække vejret som i øvelse 1: Pust ud, og sørg for at puste så meget ud som muligt uden at overdrive. Fyld derefter dine lunger lige under navlen. Det vil sige cirka to fingre under navlen. Fyld derefter lungerne fra under navlen og op, ligesom en vinge, der går fra under navlen og op til brystet, men ikke længere. Og igen trækker du vejret langsomt og afslappet. Mærk en vægt på dine skuldre som en vens hånd, der forsigtigt skubber ned på dine skuldre, når du ånder ud. Mærk, hvordan din vægt bliver tungere mod overfladen nedenunder. Det vil sige stolen, sengen, jorden eller enhver anden overflade, der kan være under dig.
 • Nu trækker du vejret langsomt, roligt og afslappet på ovenstående måde.

General Relaxed State, GRS

 • Lav den grundlæggende vejrtrækning.
 • Genkald dig en situation, hvor du føler dig super afslappet. Det kan være i sengen, lige før du falder i søvn. Det kan også være mange andre situationer.
 • Vælg den afslappede situation, du vil bruge.
 • Husk, hvilke detaljer du ser, når du udforsker billedet.
 • Husk, hvilke detaljer du hører, når du er dybt opmærksom på lydene.
 • Husk, hvilke detaljer du mærker fra jorden, fra din krop, fra dine følelser, fra lugte i luften som f.eks. ekstra ren luft. Det kan også være mange andre ting, du mærker.
 • Saml og husk mindst fem ankre.Exercise 8: Mindfulness, being fully presence or Refocus

Øvelse 8: Mindfulness, at være fuldt tilstede

Har du nogensinde oplevet en situation på golfbanen, hvor din krop og dit sind var to forskellige steder? Hvor mange gange har golfspillere ikke spillet hul 1, 2 og 3 uden virkelig at være der? Kroppen er der, ingen tvivl om det. Kroppen sørger bare for, at bolden bevæger sig. Desværre bevæger bolden sig i den forkerte retning, fordi sindet tænker på noget andet end golf, og slaget ikke fik fuld opmærksomhed. Din krop udfører slaget, men dit sind tænker på andre ting. Det fungerer ikke i golf, så hvordan løser man det? Du fokuserer igen. Du er nødt til at samle dig og bringe dit sind og dine tanker tilbage til kroppen, som er ved at udføre golfslaget. Her er en teknik.

 • Mærk, hvad der er under dine fødder. Træd på noget, du kan mærke. Sørg for at mærke det 100 %, og sørg for at have fuld opmærksomhed på det.
 • Flyt nu foden og træd på det igen. Mærk det et andet sted under foden.
 • Gør dette på mange forskellige måder, og sørg altid for at have fuld opmærksomhed på fornemmelserne.
 • Alternativt kan du røre ved grebene på dine køller eller din golfbold.
 • Fokuser intenst på dem.
 • Hvad kan du se?
  • Farverne, nuancerne.
 • Hvad kan du mærke?
  • Vinden eller manglen på vind.
 • Skråningen.
  • Jorden, græsset, stenen, murbrokkerne.
  • Mærk teksturen på golfbolden og endda teksten på golfbolden.
 • Hvad kan du høre?
  • Stilheden, vinden, regnen, slaget.
  • Måske din negl på golfbolden.
 • Hvad kan du lugte?
  • Græsset.
 • Lav et vanvittigt fokus og gå på opdagelse i vanvittige detaljer.
 • Saml så mange fornemmelser som muligt.
 • Nu er din krop og dit sind på samme sted, og det bliver meget lettere for dig at koncentrere dig og fokusere på dit næste sving.