12. Filtre for indsamling af data

Som golfspiller er det vigtigt, at vi kan indsamle data. Vi har brug for data for at lave et godt slag. Vi har brug for at vide, hvordan vores bold vil reagere i forhold til placering, stance, vind, hældning, vand, sand, græs, flagposition osv. Mange ting kan blokere for vores dataindsamling, f.eks. distraktioner, abesind, kamp-eller-flugt-tilstand, vrede, angst, mental træthed og meget mere. Derfor er vi nødt til at være i en sindstilstand, hvor vi er i stand til at indsamle data om vores golfspil. NLP arbejder med to begreber, der hjælper os her. Det ene er open state of mind, og det andet er closed state of mind.

Åben sindstilstand er, når du er i en god sindstilstand, og du har det godt. På den konto er du i stand til at tage data ind og gemme dem til dit spil. Det modsatte er tilfældet, når du er i en lukket sindstilstand. Det vil blokere dit sind fra at modtage data.

Tænk på en situation, hvor du ser en meget negativ person. Du står på både fysisk og følelsesmæssig afstand. Du ser bare på, som om du er fluen på væggen. Du er ikke på nogen måde forbundet eller involveret. Personen har lige haft et dårligt golfslag og er nu ved at lukke ned. Personen er frustreret over, at golfbolden gik i den forkerte retning. Golfbolden fløj i retning af vandet lige ved siden af greenen, og der lød et højt plask, da bolden ramte vandet. Du så personens reaktioner. Du så følelser af frustration, når du så den frustrerede persons bevægelser og kropsholdning. Og ikke mindst hørte du følelser af frustration. Tænk over, hvilke lyde af frustration du hørte. Personen fordyber sig totalt i de dårlige følelser, der er forbundet med det mislykkede slag.

Nuvel – hvor meget data tror du, at denne person er i stand til at indsamle, mens han hengiver sig til den dårlige oplevelse og de negative følelser? Ikke ret meget. Det er en skam, for nu er det tid til at indsamle data. Hvorfor ikke lære af slaget og gemme dataene? Hvad gik galt? Hvordan føles det GODE slag? Lav et godt øvelsessving, måske et godt langsomt øvelsessving. Mærk, hvordan det gode slag føles, og gem det til næste gang. Nu har du vendt den dårlige oplevelse og gjort den produktiv og positiv. Pludselig lærer du af det, og du bruger det til at opbygge dit fremtidige spil til et nyt og bedre niveau.

En hurtig start til at sikre, at du ikke bliver negativ efter et dårligt slag, er selvsnak. Tal med dig selv og sig noget i stil med: “Aha, interessant”, og tag så en “se og lær”-attitude på. Husk, at det er mentaltræning, og at det føles mærkeligt, indtil træningen har gjort det til en vane. Desuden mindsker du afstanden mellem den dårlige mentale tilstand og den gode tilstand, hvilket også gør det lettere for dig at få adgang til din valgte mentale tilstand og forblive mentalt stærk til golf. Lige så vigtigt er det, at du ikke har åbnet døren for vrede eller Fight-or-Flight, og at du ikke har lukket den lukkede sindstilstand ind. Du er stadig i stand til at spille golf. Det er godt gået.

Når du er tre skridt fra det dårlige slag, skal du sørge for at være i den gode tilstand igen. Husk dine fem positive ankre, og pump din gode tilstand op til det niveau af god tilstand, du ønsker.

Nu er du i en åben sindstilstand, og du kan indsamle data igen. Godt gået.

Ovenstående Fight-or-Flight-person er et eksempel på en åben og en lukket sindstilstand. Det er også et eksempel på de filtre, vi har, når vi indsamler data. I ovenstående tilfælde så vi, hvordan filtrene kunne være blokerede eller åbne. Dataindsamlingsfiltrene kan være meget mere subtile end som så.

Vi bliver bombarderet med data hele tiden, og vi modtager data via:

  • Hud, berøring.
  • Ører, hørelse.
  • Øjne, syn.
  • Tunge, smag.
  • Næse, lugt.
  • Balance, bevægelse.
  • Muskler, følelser.

Vores hjerne modtager konstant data fra vores sanseorganer. Den bliver nærmest bombarderet med data. For at få noget fornuftigt ud af det, er der brug for et filter. Hjernen hjælper os med at filtrere og forstå informationerne, og den hjælper os med at bruge dataene. Hver person filtrerer informationerne forskelligt. Tænk bare på en oplevelse med en person, hvor du og den anden person har forskellige tilgange og forskellige opfattelser af den oplevelse. Dine sansefiltre er vigtige for din opfattelse af verden omkring dig. Nogle sanseindtryk er essentielle, og andre er almindelige eller måske endda vanemæssige. Filteret kan slette, forvrænge eller generalisere sanseinputtet og på den måde ændre dine indtryk.

Derudover er dine overbevisninger grundlæggende for din forståelse. Hvis du tror, at et dårligt slag er verdens undergang, vil du reagere derefter. Du vil stå over bolden og gøre klar til dit næste slag og tænke præcis det samme. Det er verdens undergang, hvis du ikke rammer bolden. Du har måske en følelse af, at hele din identitet er på spil, og du er bange for at miste den.

Du kan også træffe et valg og tro, at al feedback er læring snarere end verdens undergang. Det vil ændre din opfattelse og situation, når du står over bolden og skal til at lave dit slag. Du kan nu tænke: “Det her er fantastisk, og jeg ser frem til slaget og resultatet af slaget.”

Faktisk gør en af mine golfvenner det hele tiden og før hvert slag. Han har et meget konkurrenceminded sind. Han har spillet på det danske landshold i håndbold. Det er fantastisk at se, hvordan han tager udfordringen op, når han står i en svær situation på golfbanen. Det er, som om han spiller bedre, jo mere presset han er. Forestil dig, hvad det gør ved hans spil, når situationen bliver meget konkurrencepræget, og vægten af stress rammer ham. Han træder i karakter. Han elsker det næste slag. Faktisk sørger han for, at han elsker det næste slag. Han sørger for, at han altid ser frem til det næste slag med glæde og fryd. Han er 65 år gammel og spiller med et handicap på omkring 4, ikke med fantastisk teknik, men med en fantastisk sindstilstand. Han er altid en gave til de konkurrencehold, vi har i klubben. Det resulterer i flotte mesterskaber til holdene og til klubben.

Laver han dårlige slag, bliver han frustreret, åh ja. Men han lukker ikke de destruktive følelser ind. Han laver sjov, griner og ser frem til det næste slag med glæde.

Jeg så endda hans reaktion en dag mellem hul 12 og 11, da en person på en anden flight skældte ham ud med en frustreret stemme. Hvad tror du, der skete? Ingenting, absolut ingenting. Han reagerede ikke på frustrationen, og det havde ingen effekt på hans spil. Han fortsatte og spillede lige så godt som altid.