Mentale strategier der vendte svaghed til styrke for tennisstjernen Holger Rune

Holger Rune på 19 år har lige vundet sit livs tenniskamp mod verdens bedste spiller Novak Djokovic på 35 år. Denne kamp bragte Holger Rune til tops i verden, når det gælder tennis. Holger Rune er nu i top ti på ATP-ranglisten. Holger Rune vandt over Novak Djokovic, som har vundet 21 Grand Slam-titler, hvilket er en verdensrekord, han kun har sammen med én anden spiller.

Holger Rune var et kæmpe talent fra en tidlig alder, men han havde et problem. Han kunne ikke styre sit temperament. Hans følelser gik amok, når han var under pres på tennisbanen. Han kom i problemer igen og igen. Holger Rune blev ofte ekstremt glad, når han vandt en bold og et sæt, og ekstremt vred, når han tabte. Hans nerver og angst styrede hans præstationer.

Hans angst nåede et punkt, hvor hans modstander i French Open, den norske tennisstjerne Casper Ruud, der i øjeblikket er nummer 4 på ATP-ranglisten, sagde det:

“Holger spiller med så meget intensitet og følelser i alle sine kampe. Jeg vil forsøge at få hans følelser til at løbe af med ham.”

Det lykkedes Casper Ruud i en sådan grad, at kvartfinalen i French Open blev en grim kamp for Holger Rune. Holger Runes angst resulterede i grimme scener med råb og skældsord på tennisbanen. Holger Runes resultat var en tabt kamp.

Holger Rune lærte også af denne kamp, og han fik sig en god mentaltræner. Den 10. juli 2022 var dagen, hvor nyhederne fortalte os, at mentaltræneren B.S. Christiansen skulle arbejde med Holger Runes mentale strategier. B.S. Christiansen er en af de bedste mentaltrænere, og han har allerede hjulpet blandt andre OL-guldvinderen Victor Axelson til store resultater.

Holger Rune gik fra ATP-rang 29 til ATP-rang 10 på tre måneder. Der kan have været andre årsager, men for mig ser det ud, som om den eneste årsag var hans mentale strategier, når angst og pres bygger sig op.

Hans tennistræner Mouratoglou er citeret for at sige:

“Ikke alene fik Holger sine følelser under kontrol, men han gjorde det i en sådan grad, at angsthåndtering er blevet hans største våben. Han er nu i stand til at vende sin tankegang på et splitsekund. Du taler til ham, og du ser et “boom” i hans øjne. Pludselig er han klar. Det er en helt særlig evne at have.”

Vil du have et boom i dine øjne? Det er en meget enkel mental strategi, og du kan finde teknikken i bogen Mental Strategies for Golfers. Her er et link til øvelsen: https://www.mental-strategies.com/2022/08/07/calm-and-collected/

God fornøjelse

Stig Brammer