11. Mental score card

New NLP fokuserer på de gode og positive ting, fordi vores stærke evner og vores succeser vil bringe os længere end noget andet. Ikke mindst en god runde golf.

Et mentalt scorekort vil vise dig, hvad du gør godt, og det vil få dig til at fokusere på dine succeser. Vaner er en vigtig del af golfspillet. Jo bedre vaner i dit mentale spil, jo bedre resultater.

Dit mentale scorekort kunne se sådan ud:

Hul Fakta Analyse Strategi Eksekvering Mental tilstand Rutiner Fuld fokus Total
1
2
3
4
5
6
9
Total 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Total 9
Total 18

Fejr dine succeser i stedet for det modsatte. Husk, at hver succes, du fejrer, vil opbygge din Good State, GDS, og dermed din selvtillid og som resultat dit spil. Derfor tæller ovenstående mentale scorekort succeser og ikke fiaskoer. Nogle mennesker tæller fiaskoer, nogle mennesker fejrer endda fiaskoer og hengiver sig til dem. Det vil ikke opbygge din selvtillid. Snarere det modsatte. Desuden er det sådan, at jo længere væk du er fra den gode tilstand, jo mere kræver det at komme ind i den gode sindstilstand igen. Dybest set ønsker du at være i en god sindstilstand så meget som muligt, fordi det vil gøre det mere sandsynligt, at du får en god golfrunde.

Du bruger det mentale scorekort ved at score dig selv fra 0-10 på hvert af de relevante felter. Giv dig selv 10, hvis du har klaret den mentale opgave godt. Der er 126 felter, og du ville få 1260 point, hvis du gjorde alt korrekt. Det er selvfølgelig ikke muligt, men du bruger det mentale scorekort til at lære og vokse. Lav en base line, når du starter. Det betyder, at du skal lave dit første mentale scorekort og se, hvor mange point, du fik i løbet af en runde. Dette er en vigtig begyndelse, fordi det vil gøre det muligt for dig at se din udvikling, hver gang du laver dit mentale scorekort igen.

Her er forklaringerne til hver kolonne:

Opdagelse af fakta:

Bevidst eller ubevidst tjekker du mange datapunkter, før du slår til golfbolden. Vi glemmer også nogle af de ting, vi burde have vidst før slaget. Relevante fakta for et golfslag kan være vind, græs, hældning og mange andre ting. Giv dette felt 10 point, hvis du har styr på alle data inden dit sving. Giv faktafeltet en lavere score, hvis du tog fejl af hældningen, vinden eller noget andet. 0 point er, hvis du absolut ikke fandt nogen fakta om dit slag, eller hvis de fakta, du indsamlede til slaget, some eks. afstand, er helt forkerte.

Analyse:

Analyse er, hvad du gør med de fakta, du har fundet. Du har alle de rigtige fakta, men hvis din analyse er forkert, vil det have indflydelse på resultatet af golfslaget.

Strategi:

Strategi og gameplan er det samme. Måske havde du det perfekte slag, og det landede, hvor du ville have det, men det viser sig, at dit næste slag ikke er i en optimal position.

Udførelse:

Selve golfslaget kan være godt eller dårligt, giv det et 10-tal for et godt slag og et 0-tal for et meget dårligt slag. Denne bog handler ikke om svingteknik eller golfteknik, men det er vigtigt at vide, hvad du har brug for at træne. Du er også nødt til at vide, om dit sving, driver, jern, wedge, pitch, putter er årsagen til din gode eller dårlige præstation.

Sindstilstand:

Var du i den rigtige sindstilstand, da du lavede slaget? Var du for anspændt, for ængstelig, for afslappet, eller var du i den helt rigtige sindstilstand med det perfekte niveau af tænding?

Rutine:

Pre-Shot-rutinen, Post-Shot-rutinen, Between-Shots-rutinen og Wait-rutinen kræver alle fuld opmærksomhed, når de udføres. Gjorde du rutinerne rigtigt, eller lavede du bare “anyway-shot”. Det betyder, at du udførte golfslaget, selvom du var distraheret.

Fuldt fokus:

Havde du fuldt fokus, da du slog til golfbolden, eller blev du distraheret.

Den store amerikanske Professional Tour-golfspiller Phil Mickelson er berømt for mindst én af sine store runder, hvor han lagde vægt på ikke at lave noget “anyway”-slag. Hvis han blev bare det mindste distraheret, mens han lavede sin Pre-Shot-rutine, begyndte han forfra.

Tiger Woods formåede endda at stoppe sit sving i toppen af sit tilbagesving, når han hørte et kameraklik.

At undgå “anyway-shots” er en god måde at sikre sig, at man er i sin komfortzone, når man slår til bolden. Det sikrer også, at du er i fuld fokus, når du har brug for det.