32. Golf og empati

Empati er normalt en god ting. I golf kan det dog være en hæmsko for dine resultater, hvis du spiller konkurrencegolf.

Definitionen på empati er:

Evnen til at fornemme andre menneskers følelser. Du kan omformulere det til: Evnen til at sætte sig i andre menneskers sted. Det kan være et problem for dit golfspil, hvis den anden person har et følelsesmæssigt problem på golfbanen, og du fuldstændig kopierer de samme følelser. Så vil du befinde dig i en situation, hvor du er følelsesmæssigt distraheret. Distraktion er aldrig godt i golf.

Empati skyldes i høj grad spejlneuronerne i vores hjerne. Vi fornemmer den andens følelser, og vi spejler os så meget, at vi selv føler det samme som den anden. Forestil dig, at din golfkammerat er meget frustreret, og du overtager den følelse og den persons byrde. Så bliver du distraheret, og dit spil vil lide under det.

Normale mennesker kan ikke lade være med at spejle sig til en vis grad. På samme måde kan normale mennesker ikke undgå at have en vis grad af empati. Spørgsmålet er, hvor meget man spejler sig, og hvilken form for empati man vælger.

Empatiens triade af Daniel Goleman (se listen over forfattere):

 1. Kognitiv empati.
  • Simpelthen at vide, hvordan den anden person har det, og hvad vedkommende måske tænker. Kaldes nogle gange perspektivtagning”
 2. Følelsesmæssig empati.
  • Når du føler dig fysisk sammen med den anden person, som om deres følelser var smitsomme.
 3. Medfølende empati.
  • Med denne form for empati forstår vi ikke kun en persons situation og føler med dem, men bliver også spontant bevæget til at hjælpe, hvis det er nødvendigt.

Denne bog handler om mentale strategier for golfspillere, og ideen er, at vi gerne vil have den bedst mulige golfrunde. Lad os med det i tankerne se, hvilken af de tre empatier i empatitriaden, der hjælper vores golfresultater.

Spejling og empati er meget vigtige sociale færdigheder, og vi bruger dem hele tiden, når vi er sammen med andre mennesker. Vi viser den anden person, at vi bekymrer os, og at vi lytter. Du kender måske en person, der ikke lytter. På samme måde kender du måske en person, som er rigtig god til at lytte. Hvordan har du det, når nogen virkelig lytter til dig? Eller hvad er dine følelser, når en person slet ikke lytter til dig?

Alt i alt kan du ikke gøre for, at du er empatisk, men du kan vælge, hvordan du vil være empatisk på golfbanen.

 1. Kognitiv empati.
  • Det er, når man forstår følelser. Det kræver, at du kender følelserne. Det kan være sandt i forhold til dig selv, og det kan være sandt i forhold til andre personer. Det vil sige, at man kender sine egne følelser og forstår sine egne følelser. Det er det første skridt til at sanse, kende og forstå andre menneskers følelser. Det gode ved at forstå andres følelser frem for at føle andres følelser er, at man kan distancere sig fra følelserne og undgå at få de samme følelser. Det vil også gøre det muligt for dig at handle på følelserne. Du kan vælge den metode eller strategi, der passer til den specifikke situation. Det vil sikre, at du spiller godt golf, selv når dine medspillere har følelsesmæssige udbrud.
 2. Følelsesmæssig empati.
  • Spejlneuronerne i min hjerne matcher dine, når jeg lytter til dig. Det betyder, at jeg får præcis de samme følelser som dig. Jeg griner sammen med dig, jeg smiler sammen med dig, jeg bliver frustreret sammen med dig osv. Det sker ekstremt hurtigt, og det kan være svært ikke at få de samme følelser som den anden person, fordi vores spejlneuroner tuner ind på den andens følelser og sørger for, at vi får de samme følelser. Jo mere du sanser, lytter, ser og føler, jo mere vil du kopiere den andens følelser. Det kan være godt og endda meget godt i mange sammenhænge, men det kan være et problem, når man spiller golf, hvis man bliver distraheret.
 3. Medfølende empati.
  • Medfølende empati er, når vi styrer vores empati til den helt rigtige balance i forhold til den opgave, vi står over for. Ikke for lidt, ikke for meget. Vi oplever intuitivt den andens nød som vores egen. Den sympatiske følelse kan blive for stærk, og det vil få os til at lide. Forestil dig en sygeplejerske, der tager andres nød på sig i en sådan grad, at hun brænder ud. På samme måde kan man forestille sig en leder, der påtager sig sine underordnedes følelser i en sådan grad, at det bliver et problem. Nogle gange er meget empati godt, og nogle gange er vi nødt til at beskytte os selv og finde den rette balance. I nogle situationer er vi nødt til at beskytte os mod for meget empati for at være effektive, og i andre situationer har vi brug for fuld empati. Det hele afhænger af den situation, vi befinder os i.

Golf kræver, at vi har fuldt fokus på bolden foran os, og vi kan ikke tillade os at blive distraheret. Derfor skal vi bruge den kognitive empati i golf. Vi kan ikke lade os selv forsvinde ind i følelserne og blive distraheret. På samme måde skal vores beslutninger i golf være baseret på fakta og ikke følelser. Se hvorfor i “Hold dig til gameplanen”.

32.1. Glem alt om empati, når du konkurrerer
Empati er ikke altid din ven, når du spiller golf. Det er konklusionen, når vi ser og vurderer Daniel Golemans arbejde i ovenstående kapitel “Golf og empati”. Neuro Lingvistisk Programmering giver os en fantastisk teknik til vores præstation på golfbanen, når det gælder empati. Empati er ekstremt vigtigt for mennesker og for vores sociale færdigheder. Faktisk kan vores hjernes spejlneuroner, som beskrevet i kapitlet “Golf og empati”, være med os eller imod os, når vi spiller golf. Husk opmærksomhedsøvelserne 9 og 10 fra kapitel 11. Beslut dig for, hvor du vil have din opmærksomhed. Vend din opmærksomhed mod din højre lillefinger. Fokuser på det sidste led på din højre lillefinger. Prøv dig frem. Hvad er der sket?

Alternativt kan du vende opmærksomheden mod din vejrtrækning, som vi gjorde i øvelse 2, og fokusere 100% på din vejrtrækning. Det er alle forskellige steder, du kan fokusere og lægge din opmærksomhed. Neuro Lingvistisk Programmering, NLP, har en fantastisk teknik, som du kan bruge på golfbanen. Her kommer den.

32.2. Perceptuelle positioner i NLP
Vi har 3 grundlæggende perceptuelle positioner.

 • Første position er, når du står i dine egne sko og oplever situationen med dine egne øjne.
  • Første position er afgørende, når du spiller golf, eller når du vil stå op for dig selv. Det er en måde at forbinde sig med sine egne sanser på. Hvad du ser, hvad du hører, og hvad du føler. 1. position handler om din egen oplevelse og dine egne resultater. Du forbinder dig med din egen sandhed i stedet for andres forventninger, følelser og sanser. Det er her, du finder dine indre mål. De mål, der passer med den, du er.
 • Anden position er, når du sætter dig i den andens sted og oplever situationen gennem den andens øjne.
  • Anden position empati. Det er her, du forbinder dig med andre mennesker. Du sætter dig i den andens sted. Du kommer bag om deres adfærd, og du føler, hører og ser det samme som dem. Du kan gøre dette på grund af dine spejlneuroner. Nogle mennesker er meget gode til dette, og de er meget empatiske. Anden position vil hjælpe dig med at forstå andre mennesker, og den vil hjælpe dig med at kommunikere med andre mennesker. Anden position vil ikke hjælpe dit golfspil.
 • Tredje position er, når du indtager rollen som observatør. Du oplever situationen som en neutral observatør. Det er her, du udefra ser dig selv og den anden person i situationen.
  • Fluen på væggen-positionen. 3. position kan være meget praktisk i nogle situationer, hvor man ønsker at være følelsesmæssigt distanceret. Den person, der observerer de to andre personer, har ingen andel i situationen og kan ikke føle den andens angst, men kun se, hvad der sker på afstand. Du får en masse information i 3. position, men du bliver ikke følelsesmæssigt involveret. Følelser som angst, frygt og frustration vil ikke være til stede. Det er godt i konkurrenceprægede og stressede situationer. Forestil dig, hvad du kan gøre, hvis du ikke har nogen frygt og ingen angst.
  • Folk, der kan håndtere aggression fra andre på en kontrolleret og følelsesløs måde, bruger ofte denne teknik. Personligt brugte jeg teknikkerne, da jeg var involveret i politik. Nogle mennesker i politik bliver meget aggressive, og jeg brugte teknikkerne til at komme på afstand og forblive rolig og fattet.
  • Amygdala er den frygtgenererende del af hjernen, som har form og størrelse som en mandel. Frygt og angst kommer fra amygdala, og frygt er en kemisk reaktion. Det er et signal fra amygdala om at være opmærksom på en trussel, og det udløser kamp-eller-flygt-reaktionen for at hjælpe os med at overleve. På en måde er den din bedste ven, fordi den sørger for, at du overlever. Problemet er, at det er kontraproduktivt, når det gælder golf. Sandsynligheden for at overleve en golfrunde er tæt på 100%, fordi golfrunder normalt er fri for fjender og farer som tigre, bomber eller udenlandske soldater. De fleste ved allerede dette, men samtidig er mange golfspillere ude af stand til at tæmme angsten. NLP-teknikker som beskrevet i denne bog bruges til at tæmme angst og frygt i mange forskellige sammenhænge. Golf, undersøgelse, PTSD og konkurrencesport er nogle af de steder, hvor man bruger angstdæmpende NLP teknikker. En god bog til krigsveteraner er “Mental Fitness for Warriors”, som er skrevet af Erik Schwensen og Henrik Wenøe.

Tredje position og Michael Schumacher.

Michael Schumacher, den tidligere Formel 1 racerkører, havde rekorden for flest sejre (91), da han trak sig tilbage. I dag i år 2022, 10 år efter han trak sig tilbage, har han stadig rekorden for flest hurtigste omgange (77).

Sue Knight skriver i sin bog “NLP at work”, at Schumacher havde en fantastisk evne til at være rolig, når han kørte Formel 1-bilen. Ferraris tekniske direktør Ross Brawn beskriver Schumachers evne til at bevare roen, distancen og overblikket på denne måde:

Citat fra Sue Knights og Daily Telegraph 2001:

Det forbløffende ved Michael er, at når jeg taler med ham i radioen, er det, som om du og jeg har denne samtale; man skulle tro, at han ikke lavede noget. Og grunden til, at han er så god, er, at han har ekstra hjernekapacitet. Han kan fungere som en F1-kører, og oven i det kan han tænke på det løb, der foregår omkring ham.

32.3. Det store skift
Skiftet mellem position 1, 2 og 3 er essentielt. Skiftet mellem at være selvcentreret i position 1, at være empatisk i position 2 eller at være objektiv i position 3 vil gøre os meget mere bevidste om, hvad der sker med os selv, når vi er i situationen.

Det giver god mening at være empatisk i en samtale på golfbanen, men i det øjeblik nogen bliver frustreret, kan du ikke overtage den persons følelser. Det vil skade dit spil. Det er her, du skal forlade position 2 og skifte til position 1.

I position 1 ser du situationen fra dit eget synspunkt, ligesom i GDS, og du bør være i stand til at undgå den anden persons frustration. Hvis det ikke virker, kan du skifte til den neutrale observatørs position. Nu ser du situationen på afstand. Du ser den andens frustration, du ser dig selv, og du ser alt, hvad der sker i situationen. MEN du føler ikke frustrationen eller nogen andre følelser, som den anden person har.

Skiftet er praktisk, når du vil være fri for din medspillers følelser, fordi den neutrale flue på væggen ikke føler noget, når den observerer. Det er præcis det modsatte af at indtage den andens position og sætte sig i den andens sted. Når man gør det, overtager man også den andens følelser, og det fungerer ikke, hvis den anden er frustreret, og man gerne vil have et godt golfresultat.

Hvis du vil spille godt, er du nødt til at spille uden distraktioner, og du er nødt til at være følelsesmæssigt afbalanceret. Skiftet er en stor hjælp.