10. Fokus på mange måder

Vi hører normalt om fokus, hvor ideen er at fokusere på en enkelt opgave eller på et enkelt fokuspunkt. Lidt ligesom et laserfokus. Alt andet end fokuspunktet er udeladt. Det er det, du bruger, når du slår til golfbolden. Hvis du ikke har et laserfokus, når du slår til bolden, og en tanke eller noget andet distraherer dig, så falder sandsynligheden for at lave et godt slag dramatisk.

Du kan også fokusere den modsatte vej. Her fokuserer du på alt, MEN ikke på fokuspunktet. Du bliver opmærksom på tingene omkring dig. Dette kaldes også panoramisk bevidsthed.

I lige så høj grad kan man fokusere på en anden person eller rettere. Du kan sætte dig i den persons sted og se, høre og føle, hvad den person oplever. Det er empati, og det er en meget fin form for empati, når du fornemmer og føler det samme, som den anden person fornemmer.

Endelig kan du fokusere på dig selv, dine egne oplevelser og dine egne sanser.

Hvad vil du bruge til golf?

Øvelse 9:  Laser fokus med opmærksomheden på et enkelt punkt

 • Lav den grundlæggende vejrtrækning. 3 vejrtrækninger burde være nok til at gøre dig klar.
 • Hav fuld visuel opmærksomhed på et bestemt punkt.
 • Ignorer alt andet.
 • Sørg for, at al din bevidsthed er fokuseret på det specifikke punkt.
 • Igen, ignorer alt andet.
 • Indsaml data fra det specifikke punkt, f.eks. store, små og dybe detaljer vedr:
  • Visuelle fornemmelser. Det du ser.
  • Lydfornemmelser. Det du hører. Husk, at stilhed også er en lydfornemmelse.
  • Andre sansninger er lugte, smage, følelser og det, du føler, når du rører ved noget.
 • Igen, ignorer alt andet.

Dette er den form for fokus, hvor du udelader alt andet end det, du har valgt at fokusere på. Distraktioner er ikke engang en del af din verden, når du laver denne form for fokus, fordi din fulde opmærksomhed og bevidsthed er fuldt koncentreret om det interessante punkt.

Øvelse 10: Et punkts fokus med opmærksomhed på omgivelserne

Her ønsker vi at have en panoramisk bevidsthed og indsamle data fra vores omgivelser. Det kræver, at vi har et enkelt visuelt fokuspunkt, som kan være en smule sløret, selv om vi fokuserer på det. Fokuspunktet er sløret, fordi vores opmærksomhed og bevidsthed er panoramisk, og vi indsamler data fra vores omgivelser. Her er øvelsen:

 • Lav den grundlæggende vejrtrækning. 3 vejrtrækninger burde være nok til at gøre dig klar.
 • Hav fuld visuel opmærksomhed på et specifikt punkt.
 • Her kommer tricket.
 • Sørg for, at al din opmærksomhed er fokuseret på ting omkring dig og ikke på det specifikke punkt.
 • Igen: Se på det specifikke punkt, men ignorer det på samme tid.
 • Vær opmærksom på tingene omkring dig, og få den panoramiske opmærksomhed og bevidsthed.
 • Visuelle fornemmelser. Det du ser.
  • Lydfornemmelser. Det du hører. Husk, at stilhed også er en lydfornemmelse.
  • Andre sansninger er lugte, smage, følelser, og Det du føler, når du rører ved noget.
  • Indsaml data fra omgivelserne, f.eks. store og dybe detaljer vedr:

10.1 Brug din hjerne på den bedst mulige måde
Professor Daniel Kahneman skriver i sin bog Thinking Fast and Slow, at 20% af vores samlede energiforbrug kommer fra hjernen. Dertil kommer, at vores hjerne bruger meget mere energi, når vi bruger den til analyse.

Undersøgelser viser, at kontorarbejdere indtager meget sukker i form af kager og slik. Når man laver analytisk arbejde hele dagen, har kontoransattes hjerner brug for meget energi. Sukker er en nem og hurtig måde at få den energi på. Det er interessant, når det gælder golf, hvor vi har brug for fuld koncentration i korte perioder, når vi slår til bolden. Vi kan ikke altid være fuldt koncentrerede i løbet af en golfrunde. Vi skal gemme mental energi til de sidste dele af runden. Derfor er vi nødt til at tjekke ud af koncentrationen mellem golfslagene og lade tankerne hvile lidt, før vi slår det næste slag.

Intuition er en anden måde at bruge hjernen på. Ifølge Kahneman kommer intuitionen ubesværet og uden brug af energi. Forestil dig, at du slår til en golfbold på driving rangen uden noget som helst pres. Dette golfsving blev udført automatisk og ubesværet, og du brugte din intuition. Du bruger meget lidt energi til svinget, hvis overhovedet nogen. Alternativt kan du forestille dig, at du står med en vanskelig opgave foran dig og med en manual eller et kort, som du skal bruge for at udføre opgaven. Du skal nu dykke ned i detaljerne i opgaven, før du er i stand til at udføre opgaven. Det er en tung opgave, og det kræver mental energi.

Analyse og intuition er begge nødvendige, når man spiller golf. Problemet er, at man er nødt til at skifte mellem dem, og det er ikke let. Et andet problem er, at vi har en tendens til at springe direkte til at analysere, når vi spiller golf. Især når vores sind er inaktivt. At gå og vente får ofte tankerne til at pusle med analyser af resultaterne eller golfens mystiske svingteknik. Disse to ting, resultater og svingteknik, dræner vores mentale energi, når vi spiller golf. Analyse er vigtigt på golfbanen, men sørg for, at du kun analyserer, når det er absolut nødvendigt.

10.1.1 Rutine før slaget og mental energi
Som beskrevet ovenfor skal du sørge for at bruge dine analytiske evner og samtidig sørge for, at du kun analyserer, når det er nødvendigt. Pre-Shot-rutinen har tre områder, det ene er bag bolden, hvor du visualiserer slaget osv., det andet er, hvor du adresserer golfbolden. Det tredje område i Pre-Shot-rutinen er der, hvor du går hen mod bolden. Måske nærmer du dig greenen, eller du går ned ad fairway.

Analysen er ofte, når man diskuterer noget frem og tilbage. Som for eksempel “skal jeg bruge det jern eller det jern”, eller hvor stejlt er dette break på greenen, hvor er mit breaking point. Mange detaljer og projektioner går gennem hovedet, når man gør det, og det er nødvendigt for et godt resultat. Det er her, du bruger din mentale energi, og det er her, du har brug for den på 4. såvel som på 17. hul. Når analysen er færdig, skal du gå til din Pre-Shot-rutine og sørge for, at du gør det uden distraktioner.

Endnu vigtigere er det at sørge for, at du ikke analyserer andre steder på golfbanen. Ikke i samtaler, ikke når du går ned ad fairway, ikke når du er frustreret, ingen steder på golfbanen. Du har brug for din mentale energi til at spille golf. Se på det mentale scorekort i næste kapitel.