7. Post-Shot rutine

Har du nogensinde set en golfspiller kaste sin kølle gennem luften lige efter et dårligt golfslag? Eller har du nogensinde set en person, der lavede et okay golfslag og alligevel klagede? Måske har du set en person, der klagede over spillet på flere huller. Alternativt har du måske hørt personer bagtale sig selv.

Hjalp nogen af ovenstående handlinger personens spil, eller gav det personen en bedre dag?

Det er ikke det dårlige slag; det er reaktionen. Det ville være langt bedre for personens golfspil at forblive i en god sindstilstand, GDS, efter slaget, selvom det var et dårligt slag. Sandsynligheden for at lave et godt slag, når du kommer til bolden igen, er langt større, når du vender tilbage til den gode sindstilstand så hurtigt som muligt efter det dårlige slag. Spørgsmålet er: ‘Vil du have en god dag på golfbanen, eller vil du opgive og give slip på de negative følelser, der ødelægger dit spil og dit gode humør?’

Desuden, hvem har nogensinde spillet en perfekt runde? Der vil altid være dårlige slag i en runde. Tricket er, hvordan man håndterer de dårlige slag.

Her er måde du forbliver tændt under hele runden.

7.1. Post-Shot rutine efter et dårligt slag

Hvad skal man gøre med sin mentale tilstand efter et dårligt slag?

Først og fremmest, husk: Dette er ikke verdens ende. Det er slet ikke slutningen. Det er begyndelsen. Du lærer, du indsamler data, og du bliver bedre.

Vigtigst af alt: Hvis du ikke kan håndtere et dårligt slag, vil du være angst, allerede når du udfører slaget fra starten, fordi du på forhånd ved, at du ikke vil kunne håndtere slaget, hvis det er dårligt. Dette i sig selv bringer dig ind i angst og en dårlig sindstilstand, hvilket vil gøre dig angst, når du står over bolden, og ødelægge dit spil, samt få dig til at lave dårlige slag.

Lyder det som en cirkel?

Derfor skal du sørge for at håndtere det dårlige slag på en god måde. Ikke at det ikke er dårligt. Det forsvinder ikke, men du kan fokusere på noget andet og sørge for, at du er i en god sindstilstand, GDS, til næste slag. Stærkt fokus på et bestemt punkt vil få alt omkring fokuspunktet til at blive sløret. Prøv det! Se intensivt på et bestemt sted og bemærk, at alt omkring punktet kommer ud af fokus. Præcis som det dårlige slag. Det er stadig der, men du ærer det ikke ved at give det opmærksomhed. Du gør det kun større.

Med andre ord er det første skridt at have dit sind optaget af det rette fokus og de rette tanker. Brug slaget på en konstruktiv måde og drag nytte af den viden, du netop har fået. Hvad gjorde du galt? Hvordan kan du forbedre? Du kan lave et øveslag og mærke den rigtige bevægelse. Gem det i din hukommelse og brug det i fremtiden. Du brugte denne mulighed til at lære og opbygge din database med viden om dit spil.

Din angst vil forsvinde, hvis du fuldt ud tror på, at der ikke findes noget som et dårligt slag, kun feedback, som du kan bruge til at forbedre dit spil. Dette er det, vi kalder NLP-overbevisninger. Du vil finde flere detaljer i kapitlet “Selvsnak og NLP-overbevisninger”.

For det andet: Kom tilbage til din gode sindstilstand, GDS. Nedenstående øvelse 8.2 viser dig, hvordan Swish-teknikken udføres. Du kan bruge den, når du har haft en dårlig oplevelse, og ønsker at rydde dit sind og komme tilbage til den gode tilstand.

 Øvelse 3: Swish NLP teknikken

 • Identificer det, du ønsker at slippe af med. En oplevelse, som du ikke ønsker at have i din fantasi.
 • Identificer, hvad du vil erstatte den med. En god oplevelse, som du beslutter dig for at have i din fantasi. Brug din gode tilstand, GDS, som du allerede har etableret. Du kan også lave en ny god tilstand, hvis det fungerer bedre i denne situation. Bare sørg for, at det er en stærk god sindstilstand.
 • Tag nu den første oplevelse, som du ønsker at få ud af din fantasi.
 1. Identificer den, men sørg for, at den forbliver svag, tåget og i sort og hvid.
 2. Sæt en ramme omkring den.
 3. Sæt den på en glasbaggrund.
 4. Gør det sort og hvidt.
 5. Skru ned for lydene, hvis der er nogen.
 6. Skru ned for lyset.
 7. Skru ned for dine følelser omkring det, hvis du har nogen.
 8. Gør det sløret.
 9. Sæt noget sjovt ind i billedet, som får dig til at grine. Det kan være en rød næse på en person, en mærkelig lyd, en latterlig bevægelse, en sjov hat eller hvad som helst, der får dig til at grine. (Det er vigtigt at grine, se kapitlet om at grine).
 10. Kast en sten gennem den, og se glassplinterne drive væk i horisonten, indtil du ikke kan se dem mere.
 • Tag nu billedet af den gode oplevelse.
 1. Gør billedet stort, og sørg for, at det fylder hele dit synsfelt.
 2. Skru op for farverne.
 3. Skru op for lydene.
 4. Skru op for dine følelser.
 5. Husk at tænde for dine fem GDS-ankre fra øvelse 6.2.
 6. Gør det så levende som muligt.
 7. Nu fordobler du livligheden af det hele inklusive dine ankre.
 • Skift mellem de to billeder. Gør punkt 3 og 4 i øvelsen fem gange.

Tak til Richard Bandler, en af grundlæggerne af NLP, som skabte den første Swish NLP-teknik. Her er hans hjemmeside.

www.richardbandler.com

I korthed: Post-Shot rutinen for dårlige slag ser således ud:

 • Observer og lær.
 • Gem det du lærer. Måske ved at tage et godt øvesving og føle den bevægelsen af det gode sving.
 • Kom tilbage ind i din gode tilstand. Fyr ankrene af for den gode tilstand.

7.2. Post-Shot rutine efter et godt slag

Du har lige ramt bolden godt, og den nærmer sig det mål, du valgte. Dejligt… Det ser godt ud. Det føles rigtigt, og du har det godt.

Nyd, fordyb dig, gå helt ind i det, aktiver dine gode tilstands ankre. Du kan måske endda finde nye ankre, du kan bruge i fremtiden. Dette er øjeblikket, hvor du oplader og styrker din gode tilstand og gør den endnu stærkere. Gør det.

Opbygning af din gode tilstand er afgørende, fordi i golf ved vi med sikkerhed, at vi på et tidspunkt i fremtiden vil have brug for den. Sørg for, at den bliver så stærk som muligt og så tilgængelig som muligt.

Aktivér dine ankre så meget som muligt. Personligt ville jeg udløse en kraftig og meget synlig fist bump, et højt ja, smile med mine øjne og min mund og hæve mit højre knæ lidt. Det er fem ankre for min personlige gode tilstand, GDS. Når jeg udløser mine ankre og føler mig godt tilpas på grund af det gode golfslag, forstærkes min gode tilstand. Dette er godt, for når jeg spiller, kan jeg næsten være sikker på, at jeg senere i spillet vil have brug for en stærk god tilstand.

Du gør din gode tilstand tilgængelig ved at være opmærksom på dine ankre. Til dette er det vigtigt at udforske ankerne. Se, om du kan finde nye ankre, og se, om du kan finde nye træk ved de ankre, du allerede har. Derudover skal du styrke ankerne, når du har muligheden.

Golfslag kommer i mange former, og ikke alle gode golfslag er gode nok til en fejring som ovenstående. Fejr derfor golfslaget på passende vis. Personligt fejrer jeg alle mine gode golfslag med en fist pump og et ja. Det kan være meget diskret eller meget delikat, og ingen vil se det. Fejringen kan også være meget højlydt, afhængigt af hvor godt golfslaget er. Det vigtigste er, at jeg bygger min gode tilstand op, når jeg har chancen.

Jeg gør dette af flere grunde. For det første vil jeg bruge min gode tilstand i min næste Pre-shot-rutine, og jeg vil have, at min gode tilstand skal være stærk og levende, fordi jeg ønsker et godt golfslag.

For det andet vil jeg ikke komme for langt væk fra min gode tilstand. Jeg har brug for, at min gode tilstand er let at få adgang til, og derfor skal afstanden mellem min gode tilstand og min dårlige tilstand være så lille som muligt. Hvis jeg kommer ind i en dårlig mental tilstand, kan det betyde, at jeg mister min motivation. Vores spændingsniveau skal være optimalt, når vi spiller golf, og jeg vil ikke have det for lavt. Det ville gøre mig sjusket, når jeg spiller golf, og det er det sidste, jeg ønsker. Jeg vil ikke lade min tankegang glide i den forkerte retning, det ville skade mit spil.

Kort sagt: Post-shot rutinen for gode slag ser sådan ud:

 • Nyd øjeblikket.
 • Sæt ankre på dine gode oplevelser og din gode mentale tilstand. Derefter skal du styrke det så meget som muligt.
 • Læring, hvad gjorde du rigtigt?

Nu lavede du lige et godt golfslag og kom ind i din gode tilstand og det fik dig til at forstærke din gode tilstand. Godt klaret. Du kan nu gå videre til ‘Between-shots’ tilstanden og fortsætte til dit næste slag.