6. Pre-Shot rutine

Pre-shot rutinen før slaget er afgørende, hvis du ønsker at være i zonen, når du spiller golf. Det gode ved pre-shot rutinen er, at den tillader dig at træde ind i din zone på et sekund. Alt, hvad du skal gøre, er at følge din pre-shot rutine. Det første skridt er at beslutte, hvilken pre-shot rutine du ønsker. Her er lidt inspiration.

6.1. Pre-shot rutinen er essentiel, hvis du vil spille golf fra din comfort zone. Det gode ved pre-shot rutinen er, at den tillader dig at træde ind i din comfort zone. Bare sådan. Alt, hvad du skal gøre, er at følge din pre-shot rutine. Det første, du skal gøre, er at beslutte, hvilken pre-shot rutine du vil have. Her er lidt inspiration.

6.1.1. Komponenterne, Åndedræt, Billede, God tilstand. Også kaldet B.I.G.

Jeg anbefaler, at du implementerer og træner en pre-shot rutine med samme proces hver gang, du står over bolden. Pre-shot rutinen består af tre punkter. Jeg kalder dem B for åndedræt, I for billede og G for god tilstand. Navnet på pre-shot rutinen er derfor BIG. Du skal kende komponenterne i pre-shot rutinen, før du kan sætte dem sammen og få en god pre-shot rutine, der fungerer for dig og dit spil. Her er komponenterne:

6.1.1. Åndedræt.

Åndedræt er essentielt. Vi gør det hele tiden, og vi gør det ubevidst. Det betyder også, at vi ikke ved, hvordan vi trækker vejret, og hvad det gør ved os.

Jeg afholdt engang et arrangement på mit arbejde. Vi var sandsynligvis i alt 40 mennesker. En dame skulle tale for os. Vi stod uden for rummet i gangen og snakkede om hendes kommende tale, og jeg kunne se, at hun var super nervøs. Pludselig skulle hun på toilettet.

Hun kom tilbage og fortalte mig, at hun lige havde kastet op på grund af den kommende tale og hendes nervøsitet. Jeg bad hende om at udføre nedenstående åndedrætsteknik, “Øvelse 7.1.1., åndedrætsteknik for ro.” Hun rettede sig op, følte sig meget bedre og holdt en fantastisk tale.

Hun takkede mig efter talen og fortalte mig, at hun aldrig før havde følt sig så godt tilpas under en tale.

Der er mange åndedrætsteknikker. Vi vil dog kun bruge en enkelt åndedrætsteknik til golf. Husk, at du sandsynligvis trækker vejret med meget korte vejrtrækninger i den øverste del af brystet lige under hagen, når du er bekymret, frustreret eller vred. Prøv det.

Se – hvad der sker.

Det er fascinerende, hvad en ændring af åndedrætsteknik kan gøre ved din krop og dit sind.

Du kan hjælpe situationen simpelthen ved at bruge følgende åndedrætsteknik.

Øvelse 2: åndedrætsteknik for ro

Begynd at trække vejret som i øvelse 1: Ånd ud og sørg for, at du trækker vejret så meget ud som muligt uden at overdrive det. Fyld derefter dine lunger lige under din navle. Det vil sige, cirka to fingre under din navle. Fyld derefter dine lunger fra under navlen og op, præcis som en bølge, der går fra under navlen og op til dit bryst, men ikke længere. Og gør det igen på en langsom og afslappet måde. Føl en vægt på dine skuldre som en vens hånd, der trykker let ned på dine skuldre, når du trækker vejret ud. Føl, hvordan din vægt bliver tungere mod overfladen under dig. Det vil sige stolen, sengen, jorden eller enhver anden overflade, der måtte være under dig.

Du vil bemærke, at dit åndedræt får din krop til at rette sig op. En oprejst ryg øger din lungekapacitet, og du får mere ilt til muskler og hjerne. Derudover vil du bemærke, at du bliver mere fokuseret, for slet ikke at nævne den ro, du får, når du udfører denne øvelse. Sidstnævnte er sandsynligvis det vigtigste for dig, når du spiller golf.

Mange bøger vil lære dig åndedrætsteknikker. Jeg er meget inspireret af Stig Åvall Severinsen og hans bog “breath”. Bogen findes også på dansk og har titlen “træk vejret”. Du vil finde mange bøger på engelsk om det samme emne.

6.1.2. Billede – Visualisering.

Tiger Woods gør det. Næsten alle professionelle golfspillere gør det. Du kan se Tiger Woods i denne videoklip fra YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=NjZE4sOzvco

Se på Tiger Woods’ øjne, når han laver chippet i dette klip. Det er fantastisk, hvordan hans krop laver de rigtige bevægelser, når han bare laver testsvinget. Men det mest imponerende er, når hans øjne følger bolden, der endnu ikke er sendt af sted. Han forestiller sig puttet eller chippet, som om han rent faktisk vil spille bolden, og han følger bolden hele vejen, uden at have slået til bolden endnu. Det er fascinerende at se. På denne måde viser han os, hvordan man skal gøre, når man virkelig forestiller sig slaget, før man udfører det.

Der er mere ved visualisering end bare at forestille sig. Du bør også høre bolden, når den er på vej, især når den nærmer sig og rammer målet. Derudover, når du forestiller dig bolden nærme sig og ramme målet, så sørg for, at du også forestiller dig det visuelle, følelserne og det bolden mærker på vejen. Du kan endda toppe det med en knytnæve og et “ja”, hvis det fungerer for dig. Brug dette til at komme ind i din gode tilstand, GDS. Se øvelse 1 for flere detaljer.

6.1.3. God tilstand – vær i god sindstilstand, inden du slår bolden

Sørg for, at dit sind er i en god tilstand, når du spiller golf. Du skal føle dig godt tilpas for at spille godt. Du kan teste dette ved at observere dig selv, når du er i dårlig tilstand, og se, hvordan det fungerer. Det vil sige, dårlig tilstand er, når du er meget bekymret, frustreret, skuffet osv. De fleste mennesker slå ikke bolden godt, når de er i dårlig tilstand. Kom derfor ind i den gode tilstand, General Desired State, GDS, hver gang du har chancen på golfbanen.

Den gode sindstilstand er især vigtig, når du nærmer dig bolden, men jo længere væk du kommer fra den gode tilstand, jo sværere bliver det at komme tilbage i den gode sindstilstand igen.

Øvelse 1 viser dig, hvordan du kommer ind i den gode tilstand.

6.1.4. Hvordan man opbygger den gode tilstand

For det første skal du træne teknikken. Du gør det overalt og når som helst. Du gør det, når du er nede, og du gør det, når du er oppe. Som Nike siger: “Bare gør det”. (Just do it)

Den gode tilstand er en sindstilstand, som du ønsker at styrke så meget som muligt, fordi du gerne vil bruge fordelene ved den igen og igen.

Træning er alt, hvis du vil lære noget og især, hvis du vil være god til det.

Dette gælder for mange ting, og det gælder også, når det handler om mentale tilstande. Det gode ved den gode mentale tilstand, GDS, General Desired State, er, at du kan træne den i mange forskellige situationer. Her er bare et par stykker.

Når du arbejder. Når du holder en præsentation. Når du kører. Når du løber. Når du lytter til musik. Når du er for afslappet. Når du er for anspændt. Når du er distraheret. Når du er lidt træt. Når du er nervøs. Når du skal præstere.

Alt i alt er der tonsvis af gode situationer, hvor GDS er godt for dig, og der er endnu flere situationer, hvor du har tid til at træne GDS.

Det er dog ikke til søvn. Det er til individuelle præstationsituationer og til at øge energien. Det fungerer ikke til at sove. Brug den langsomme kropsscanning, hvis du har brug for hjælp til at falde i søvn.

6.1.5. Sådan bruger du den gode tilstand

Træd ind i den gode tilstand, når du ønsker det, og husk, at din Gode Tilstand ikke behøver at virke 100% hver gang. Den kan virke 50%, 75% eller 20%. Dette indebærer også, at du kan træde ind i den Gode Tilstand på et splitsekund, eller du kan vælge at bruge længere tid på det. Det afhænger af, hvad du har brug for i den konkrete situation. Er du bare i gang med at træne teknikken, eller udfører du din pre-shot rutine? Er du allerede positiv, eller er du nede i en dårlig stemning? Golf kan gøre dig nervøs og anspændt til tider, og du vil måske slappe lidt af. Dette er en situation, hvor du vil ind i den Gode Tilstand. Det gør dig positiv, fokuseret og afslappet på samme tid. Husk dog, at du ikke kan skifte fra en meget dårlig sindstilstand til en god sindstilstand på et splitsekund ved at anvende den Gode Tilstand. Du skal opbygge den og være i den Gode Tilstand så meget som muligt. Hvis du allerede er i den Gode Tilstand, behøver du blot at lave en hurtig, usynlig nævepumpe og sige et internt ja for at opretholde den på tee-stedet. Det er naturligvis kun, hvis disse to er dine personlige ankre.

6.2. Pre-shot rutine ved brug af komponenterne B.I.G.

Nu kender du de tre komponenter i pre-shot rutinen: Åndedræt, Billede og Den Gode Tilstand, også kaldet BIG. Husk ordet BIG, dette vil hjælpe dig med at huske din pre-shot rutine, når du har brug for den.

Det er tid til at implementere en god pre-shot rutine, der fungerer for dig. Først skal du træne de tre teknikker og sikre dig, at du kender dem godt og bruger dem ofte. Sørg for, at dine fem ankre virker for dig. Sørg for at komme ind i den Gode Tilstand, når du mindes og aktiverer dine fem ankre. De kan bruges mange steder uden for golfbanen. Forestil dig selv i en situation, hvor du er lidt nervøs. Dette kunne være et godt tidspunkt at komme ind i den gode tilstand. Hvis du er nervøs eller føler angst, bør du måske begynde med at anvende åndedrætsteknikken og på den måde falde til ro. Det samme gælder for den gode tilstand. Hvornår er det ikke en god ting at være i den Gode Tilstand?

Udtænk din egen pre-shot rutine, hvor du sikrer dig, at dit Åndedræt er, hvor det skal være, du Forestiller dig bolden på vej til hullet, og du kommer ind i den Gode Tilstand. Dette bør tage dig omkring 20 sekunder i alt. Dette er årsagen til, at pre-shot rutinen ikke kan være for kompliceret eller for lang. Pre-shot rutinen skal føles godt efter lidt træning. Sørg for det.

På golfbanen og når du nærmer dig bolden, begynder jeg med åndedrætsteknikken og sikrer mig, at jeg er rolig og fattet, når jeg kommer tættere på bolden. Når jeg træder ind i zonen bag bolden, forestiller jeg mig slaget og bolden på vej mod målet. Jeg gør det så detaljeret som muligt. Jeg vil have min hjerne til at være 100% fokuseret og blokere alle forstyrrelser. Jeg kan gøre det ved at koncentrere mig intenst om at forestille mig boldens slag og boldens vej til målet. Præcis som Tiger Woods gjorde i videoen i kapitel 7.1.2.

Tilpas de tre teknikker i BIG til golf og især til din pre-shot rutine. Der er forskel på at bruge de tre teknikker til åndedræt, visualisering og Den Gode Tilstand uden for golfbanen og på golfbanen. Når du laver et golfslag, har du kun kort tid til at slå til bolden, og det ene er den tid, professionelle golfspillere har til at udføre slaget, noget andet er, hvor meget tid du har til at udføre dit slag, når du spiller med venner eller konkurrenter. Her er et par ting, du skal være opmærksom på vedrørende din egen pre-shot rutine. Hvor meget tid vil du bruge? Hvor meget tid accepterer dine medgolfspillere? Hvor meget tid er godt for din mentale tilstand og kvaliteten af dit golfslag? Ikke mindst, hvor meget tid skal du tillade, hvis en forstyrrelse pludselig opstår, før du slår til bolden. Af alle disse årsager mener jeg, at en pre-shot rutine på cirka 20 sekunder er rimelig, men det er en personlig ting, som du justerer, mens du går videre. Husk bare, at de tre teknikker kan udføres langsomt med super høj kvalitet og hurtigere med mindre detaljer. Faktisk kan du på et splitsekund komme ind i den Gode Tilstand. Jeg laver bare en nævepumpe og siger JA samtidig. Det bringer mig ind i den Gode Tilstand på grund af min træning. Åndedrættet tager mig ikke tid, da jeg alligevel skal gøre det. Det der tager min tid er at finde målet, mållinjen og linjepunktet foran min bold. Derudover tager det tid at visualisere, fordi jeg ønsker at gøre det så detaljeret og levende som muligt. Jeg gør det ved at se bolden hele vejen, ved at høre lyde såsom impact, bolden der trænger igennem luften, bolden der rammer jorden på det helt rigtige sted. Derudover sørger jeg også for at føle sensationerne af Den Gode Tilstand, når jeg forestiller mig bolden lande og rulle præcis som planlagt. Dette er et meget naturligt tidspunkt at anvende ankre for den Gode Tilstand og GDS.

6.3. Fist pump og YES

Tiger Woods’ nævepump er berømt, og jeg elsker bare at se dem. Se på det følgende link og se tre af de mest berømte nævepumper fra Tiger Woods. Den bedste er fra National Augusta ved Masters Tournament, da Tiger vandt sin fjerde Green Jacket i 2005. Tag et kig her:

https://medium.com/@GolfingisLife/the-3-greatest-fist-pumps-of-tigers-career-7962e4e1841e

Men selvfølgelig kan du bare søge på Google med “Tiger Woods nævepumper” på denne måde:

https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=tiger+woods+fist+pumps&ie=UTF-8&oe=UTF-8”

Mange mennesker bruger nævepumpen. Du kan have et andet anker for den Gode Tilstand, som du gerne vil bruge. Ligeledes med ja’et, som mange mennesker bruger. Du kan have et personligt ord, som er dit anker. I denne bog bruger jeg nævepumpen og ja’et som et eksempel. Jeg gør det, fordi det er mine stærkeste personlige ankre, og jeg bruger dem på golfbanen hele tiden. Du kan bruge ethvert af dine ankre, som du vil. Bare sørg bare for, at det virker.

Bemærk, at jeg bruger dem på en subtil måde, når jeg ikke ønsker, at folk skal se det. Dette betyder blandt andet, at det sker i enhver pre-shot rutine, jeg laver. Når du laver en birdie eller lignende, så lav en stærk og meget synlig nævepump, præcis som Tiger. Det opbygger din Gode Tilstand, som du vil have til at være så stærk som mulig. Du kan få brug for den senere i spillet. Forestil dig en golfrunde, hvor du ikke behøver at komme ind i den Gode Tilstand. Tjah, det ville være et fantastisk spil, hvor du er i den Gode Tilstand på alle 18 huller, fordi hvert eneste slag er perfekt. Denne drømmeomgang vil automatisk sætte dig i Den Gode Tilstand.

4. Knytnævehilsen og high five

Nogle hold laver hele tiden knytnævehilsen, mens andre hold giver high fives hele tiden. Nogle hold gør ingenting for at heppe på hinanden. Hvilket hold vil du helst være en del af?

Når du spiller to mod to i golf, danner du par med en partner, og det er vigtigt, at du og din partner begge er i en god mentaltilstand for at vinde i golf. Hvordan sikrer du, at det sker? At bruge knytnævehilsen og/eller high fives er en god og nem måde at sikre en god mentaltilstand.

Det danske kvindelandshold spillede en vigtig kamp til VM i håndbold. Nordmændene gav hinanden high five hele tiden. Når det gik godt, og når det gik skidt. Danskene gav ganske få high five ved særlige lejligheder i begyndelsen af kampen, men det sluttede hurtigt i første halvleg.

Hvem tror du der vandt kampen?

Det gjorde nordmændene naturligvis. De kunne holde deres gode kampgejst hele vejen igennem kampen ved at give hindanden high five. Det kunne danskerne ikke.