24. Zonen på formel

Zonen er en mental sindstilstand, hvor du er så koncentreret og fokuseret på din aktivitet, at distraktioner omkring dig forsvinder. Zonen er som total fordybelse. Der er ingen distraktion, det eneste i verden er golf, og du får fantastiske resultater. At være i flow er næsten det samme, men tidsrummet er kort. Du kan opleve flow i flash, og du kan opleve flow mange gange over en periode. Zonen er dog en sindstilstand, du oplever over et tidsrum, såsom en hel runde golf. Golfspillere siger, “Jeg var i zonen”, når de spillede en runde ekstremt godt sammenlignet med en normal dag på golfbanen. Måske har du selv oplevet Zonen, eller måske har du set nogen lave en runde golf, mens de var i Zonen og lave en fænomenal score. En ting er at være i Zonen for en hel runde golf, en anden ting er at opleve flow og at have et enkelt golfslag, der gik godt eller måske et enkelt hul, hvor hvert eneste slag var godt. Tænk på en situation, hvor du oplevede flow for et enkelt golfslag eller for et enkelt hul. Alternativt kan du huske en oplevelse, hvor du var i zonen for en hel runde golf. Hvad skete der, hvor mange distraktioner kom ind i dit sind? Mit gæt er “ingen”, fordi total fordybelse er en forudsætning for at være i Zonen. Professor Daniel Goleman, forfatter til bogen Focus, fortæller os, at: Flow = fuld fokus + fuld motivation + fuld udfordring .

Dette var formlen for flow. Spørgsmålet er? Hvad er formlen for Zonen? Flow kommer i et glimt af tid, og Zonen varer en hel runde golf, så har vi det. Zonen er, når du er i flow til en hel runde golf. I lige så høj grad kan vi sige, at Zonen er, når vi oplever flow igen og igen og igen.

Vi kan skrive det sådan her:

Zonen = Flow * 18 huller.

Eller 

Zonen = 18 huller * (fuld fokus + fuld motivation + fuld udfordring + (Din personlige golfteknik på et godt højt personligt niveau))

24.1 Zonen og golfteknik

Du kan spørge: Fantastisk med en formel til Zonen, men hvad med golfteknikken?

Teknikken er altafgørende, når man spiller golf, og denne bog gør intet for teknikken. Der er en væsentlig forskel i den tekniske formåen for en handicap 25 golfspiller og en handicap 5 golfspiller. Ligeledes mellem en tour pro og en handicap 5 golfspiller. Vi udelod den absolutte golfteknik ved at sige, at Zonen måske ikke tager dig fra handicap 25 til handicap 5, men det gør dig til en bedre golfspiller. Det tager dig fra dit nuværende niveau til et bedre niveau. Den rette mentale tilstand kan reducere dit handicap, og det gør underværker, men det er ikke magi. En god mental tilstand tager ikke dit spil fra handicap 25 til handicap 5 eller fra handicap 5 til tour pro-niveau. En anden måde at formulere dette på er at sige, at du er i zonen, hvis du får et mange stableford-point, og du er ikke i zonen, når du får et lavt niveau af stableford-point. Dit personlige niveau af golfteknikker skal være på et godt niveau for at være i zonen. Du kan ikke have en dårlig dag med hensyn til golfteknik og være i zonen på samme tid. Din personlige teknik skal være i en forholdsvis god form på dagen for at være i zonen. Derfor er træning af golfteknikken vigtig.

24.2 Hvordan kommer du ind i Zonen

Når vi ser på definitionen for Zonen, fortæller det os, hvordan vi kan komme ind i Zonen. For hvert slag under golfrunden har vi brug for:

  1. Fuld fokus
  2. Fuld motivation
  3. Fuld udfordring
  4. Relativ god personlig golf teknik

Fuldt fokus: Hvordan sikrer du, at du er i fuld fokus? Problemet med golf er, at distraktioner trækker os ud af fuldt fokus igen og igen. Desuden fortæller professor Daniel Goleman i sin bog Focus, at 50 % af alle distraktioner kommer indefra. Vores eget sind udgør 50 % af alle distraktioner, når vi faktisk gør alt, hvad vi kan for at fokusere. Vi er vores egen værste fjende. Jeg vil endda påstå, at vores medgolfspillere er klar over, at stilhed og koncentration er en del af golf, og derfor distraherer de normalt ikke nogen golfspiller, der er ved at lave et golfslag. Oven i dette giver angst os lyst til at undslippe den “farlige” situation og at tænke på andre ting end golf er en måde at undslippe faren på. Alt dette bringer os til det faktum, at på grund af golfsituationen kommer meget mere end 50% af distraktioner fra vores eget sind. Endnu engang kommer total fordybelse ind i billedet. Vi skal være fuldt koncentrerede, og vi skal udelade alle distraktioner. Den type fokus, vi bruger, når vi står over golfbolden, er laserpunktfokus, beskrevet i det tilsvarende kapitel, hvor vi udelader alt andet end selve golfslaget. Pre-Shot rutinen beskrevet ovenfor sikrer, at vi er fuldt fokuserede. Hvis ikke, skal du sørge for at stoppe Pre-Shot-rutinen og starte forfra. Gør ikke slaget alligevel. “alligevel – slag” er den direkte vej ud og væk fra Zonen. Fuld motivation, er en anden af ​​de tre komponenter, når du går ind i Zonen, du skal være fuldt motiveret, men hvad er det? Kan vi være for motiverede, og kan vi have for lidt motivation? Hvordan finder vi den helt rigtige balance med hensyn til motivation?

Jeg tror, ​​vi alle har oplevet en situation, hvor vi eller en medspiller havde for lidt motivation. Måske førte frustrationerne til en “jeg giver op”-attitude, og golfslagene blev sjuskede. Tværtimod kan for meget motivation føre til for meget angst og spænding. Som beskrevet ovenfor gør for meget angst ikke noget godt for dit fokus. Desuden fører mentale spændinger til spændinger i din krop, og det trækker dine golfresultater fra hinanden. Se illustration 18.2. Alt i alt skal du være fuldt motiveret, men fuldt motiveret er en balance, når du spiller golf. Derfor skal du anvende de mentale tilstande ovenfor i illustration 18.3, og du skal finde den mentale tilstand, der passer til dig på tidspunktet. GDS vil flytte din motivation op, og det kan få dig til et stadie, hvor det bliver for meget, især hvis du pumper din tilstand for højt op som beskrevet i det tilsvarende kapitel. GRS vil flytte dig spændinger og angst ned, hvilket kan gøre dig for afslappet. Du skal være opmærksom på din mentale sindstilstand og komme ind i den mentale sindstilstand, der er den rigtige for den tid og situation, du er i. En kombination af de mentale tilstande GDS og GTS kaldes Intent. Hvilken mental tilstand er bedst for dig og din specifikke situation på golfbanen? Det kan du kun finde ud af på én måde. Træning, træning og træning. Træning vil gøre dig bevidst, og træning vil gøre dig i stand til at bruge den rigtige mentale sindstilstand og den rigtige mentale teknik på det rigtige tidspunkt.

Lige som i golf. Du trækker 7-jernet ud, når du skal bruge dit 7-jern. Bevidsthed om afstand, vind, hældningsposition, leje, græs osv. vil fortælle dig, hvilket jern du skal bruge. At trække din rigtige mentale tilstand ud kræver også bevidsthed og viden. En kombination af din mentale tilstand, din viden om mentale tilstande og dine færdigheder om mentale tilstande, vil gøre dig i stand til at komme ind i den rigtige mentale tilstand og balance, hvor du er fuldt motiveret.

Fuld udfordring er den tredje nøgle, du skal bruge for at komme ind i zonen. Endnu en gang handler det om balancen. Vi kan være for udfordrede, og udfordringen kan være for lille. For at være i flow og for at komme ind i Zonen er vi nødt til at stå over for en udfordring, der er lige uden for vores komfortzone. Det er her, din ambition kommer ind i billedet. Det hjælper dig ikke, hvis du sætter dine ambitioner for lavt og på den måde undgår udfordringen. At være over-ambitiøs vil heller ikke hjælpe dig. Endnu en gang skal du finde balancen mellem for meget og for lidt. Det rigtige niveau af udfordring og ambition vil give dig det sted, hvor du er i flow, når du laver et godt golfslag, og det er måden at komme ind i Zonen på.

Det kan du også sige på en anden måde. “Flow starter uden for komfortzonen”. Dette er et udsagn, du kan finde på nettet, og jeg er ikke enig. Jeg ville ændre det til “Flow starter lige uden for din komfortzone”. Dette er en stor forskel, fordi du skal være på kanten af ​​komfortzonen ikke langt uden for komfortzonen, hvis du vil ind i en flow-situation. Mit billede af dette er, at jeg står over golfbolden. Jeg er inde i komfortzonen, og golfbolden er lige uden for komfortzonen. I mit sind får det mig til at føle mig godt tilpas. Jeg laver min Pre-Shot rutine, som bringer mig ind i min komfortzone, og så placerer jeg min golfbold lige uden for min komfortzone. På den måde er jeg på kanten af ​​komfortzonen, klar til at gå ind i flow og på den måde gå ind i Zonen. Livet starter i udkanten af ​​din komfortzone.

24.2 Hvordan bliver du i Zonen

Ingen har nogensinde lavet den perfekte runde golf uden fejl. Uanset hvor mange eller få slag du laver på en runde, skal nogle være uperfekte. Sådan et ufuldkomment golfslag kan forårsage frustration og bringe dig væk fra flow eller fra Zonen. Nu er det tid til at gå ind i Zonen igen. Mange golfspillere oplever flow på et enkelt slag, et hul eller endda på flere huller. Tricket er at blive i zonen i 18 huller. For at gøre dette skal du have fuld fokus, fuld motivation og fuld udfordring på alle 18 huller, og du skal blot sørge for, at dit fokus, motivation og udfordring er på det optimale punkt. Når en af ​​dem er en lille smule væk fra det optimale punkt, bruger du teknikkerne ovenfor for at få den tilbage. Konstant bevidsthed om din mentale tilstand og konstant justering vil få dig til at blive i Zonen. Min egen bedste runde nogensinde var sådan, og på et tidspunkt bad de andre golfspillere om mine resultater. De vidste, at jeg var i gang med en super runde, men hvor godt var det? Mit svar var “Jeg har ikke lyst til at tjekke det”. Grunden til dette svar er, at jeg ved, at fokus på resultatet vil sparke mig ud af Zonen.