29. Feedback cirklen og målrettet træning

Forfatteren Anders Ericsson skrev bogen “Peak”, hvor han viser os, hvad de bedste af de bedste performere gør for at blive bedst. Anders Ericsson udviklede en feedbackcirkel, som han fandt ud af, at high performers bruger, når de træner. Han kalder træningen og feedbackcirklen for “Deliberate Practice”. Bemærk venligst, at jeg har ændret det lidt med henblik på golftræning. Jeg kan også godt lide at kalde det målrettet træning.

29.1 Illustration: Målrettet træning, hvor der kun findes feedback ikke fejl

Note: Inspiration fra Anders Ericsson

Anders Ericssons forskning viser, at højt præsterende mennesker bevidst træner for at matche et bestemt mønster. De fornemmer et mønster, og de husker det på grund af det store antal gentagelser, de laver i deres træning. Den næste ting er feedbackcirklen. De træner med øjeblikkelig feedback. Det betyder, at højtydende mennesker sætter det mål, de vil nå, og så træner de, indtil de når det. Det gælder også kortsigtede mål som f.eks: “6 ud af 10 chips skal være inden for et put fra flaget”, til langsigtede mål som f.eks: “Jeg slår 5 slag af mit golfhandicap inden 1. september.”

Målrettet træning er fantastisk, når det drejer sig om mentale mål, og en god måde at lave målrettet træning på er at bruge det mentale scorekort. Et mentalt mål kunne være at indtaste GDS i hver pre-shot-rutine. Et andet mentalt mål kunne være at komme ind i GDS i hver Post-Shot-rutine. Et tredje mentalt mål kunne være at have fuldt fokus før hvert golfslag. Et mentalt mål for målrettet træning kan være hvad som helst, der passer til dit formål, så længe det får dig et skridt fremad og et skridt tættere på din drøm. Et godt spørgsmål er: “Hvad er din drøm?”

Bemærk også, at ikke kun Anders Ericsson, men også Rasmus Ankersen i sin bog “Guldminerne” fandt ud af i deres forskning, at talent ikke altid gør det. Hårdt arbejde er et krav, og hårdt arbejde er vigtigere end at have det bedste talent. Selvfølgelig skal den gode spiller have et vist talent, men hårdt arbejde er vigtigere end at have det største talent. Faktisk bliver dem med det største talent ofte lidt tilbagelænede og misser det hårde arbejde og dermed den ultimative toppræstation.